Saltet har många mycket bra effekter samt egenskaper. När en båt ska vinterförvaras på land eller ett förråd ska avfuktas kommer saltets avfuktande effekt utnyttjas. Torrbollar finns att köpa färdiga, men du kan också tillverka en själv, antingen fylla en tom boll med kalciumklorid eller använda en hink som du fyller med salt och ett durkslag.

bege

Det är enkelt att göra en egen torrboll och få en god avfuktning med kalciumklorid.

Du måste använda eller köpa rätt salt om du vill få en effektiv avfuktning i båten eller din källare. Somliga tror att vanligt vägsalt går att använda, men det gör det inte. Om man provar med vanlig natriumklorid blir det inte en bra torrboll.

När det är dags att avfukta på ett effektivt sätt är det kalciumklorid eller magnesiumklorid som är de rätta alternativen. Då man behöver otroligt stark sälta så är det ju också så att man får köpa i större förpackningar, och då är det bra om man kan få ett vettigt pris på saltet. Ett tips är att du ska söka på webben efter saltet då den mängd vi talar om kan bli svår att hitta och vara alldeles för dyr

Du gör lätt en helt egen torrboll genom att ta ett stycke tyg, lite större än för 10 kg salt, knyt ihop till en kula och häng sedan upp din torrboll. Det samlas fukt i bollen, så placera en hink under som samlar in droppet. Du kan annars prova att lägga ett durkslag i en hink och sedan fylla saltet i durkslaget.

Du kanske behöver fler torrbollar för att avfukta utrymmet effektivt. Förmodligen blir avfuktningen mer effektiv men det beror också mycket på hur lokalen eller båten ser ut.

En resurs till som kalciumklorid används till kan vara som smaksättare.

När kalciumklorid används som smaksättare eller annan livsmedelshantering måste saltet vara av livsmedelskvalitet.

Se då till att saltet har beteckningen e509. Man kan säga att detta salt är salt i kvadrat eftersom det är ett av de saltaste som överhuvud taget finns. Man kan till exempel använda det som ett bryggsalt för att göra öl.

Det ger då en saltare smak samtidigt som balansen hos ölet påverkas av kalciumet och ger en stabilare smakupplevelse. Bryggerier använder därför saltet men även hemmabryggaren kan dra nytta av dessa effekter.

Man kan köpa kalciumklorid online och det oavsett om man behöver saltet som livsmedel eller om man tänker göra egna torrbollar med det. På nätet så ska man få bra priser och god kvalitet.

Om det finns någon hembryggbutik kvar i dina trakter kan du hitta saltet med livsmedelskvalitet där, annars finns det alltid online hos exempelvis hembryggning.se, prisad.se, allt-fraktfritt.se eller ibland på Tradera.