Dofter påverkar oss enormt och egentligen så kan man tycka att det är konstigt att inte mer fokus ligger på just dofter och lukter då det handlar om hälsa. Om du vill minska förkylningsrisken under den period på året den grasserar som värst ska du använda dig av eteriska oljor att desinficera luften. En eterisk olja har en bestämd doft som beror på den växt som den har hämtats från.

aromaolja

Oljorna finns lagrade som i små fack i blommor, frön, löv och till och med rötter. När det gäller dofter används oljorna oftast som de är och även i den massage som kallas aromterapi som en mycket aktiv del. Det går att använda oljorna i matlagning som doft och smaktillsatser men vanligare att de används till godis.

När det börjar bli förkylningstider är det bra att ha lite eteriska oljor hemma.

Det är i förkylningstider när näsan är täppt som oljorna kan visa sina förtjänster som mest. Med eteriska oljor så kan man ändra rummets luft och man kan till exempel använda sig av ljus som har aromatiska oljor med specifika dofter. Doftolja kan ha olika dofter som har med olika årstider att göra men här är det också så att våra egna referenser påverkar hur vi uppfattar en doft.

Om man har fått en eländig förkylning kan kanske doften av pepparkakor från en eterisk olja kännas som något hemtrevligt och lugnande.

Eukalyptusolja är väl den olja som man helst väljer i förkylningstider för att rensa näsan. Om du häller några droppar eteriska oljor i vattnet du brukar spraya dina blommor och krukväxter med och puffa detta vatten för att få ett väldoftande hem. Förutom eukalyptus kan det vara en bra idé att ha mint, citron och pepparmint hemma.

Det är lätt att göra aromterapi själv med eteriska oljor.

Du kan själv utnyttja hur olika eteriska oljor kan användas i hemmet av dig själv för att ge dig en välbehövlig aromterapi. Vill du ge eller ha en äkta ekolisk behandling är det enda du behöver en bra olja som bas och den eteriska olja du föredrar. Bra infomation här. Genom att massera med en lämplig doft så kan man påverka kroppen på ett mycket positivt sätt och faktiskt lindra olika former av krämpor som huvudvärk och muskelsmärtor.

Olika eteriska oljor kan ha vitt skilda egenskaper som kan påverka resultaten vid aromterapi, lär dig dessa först. Det är tre eller fyra dofter du alltid bör ha hemma; Lavendel, rosmarin, jasmin och även pepparmint. Det går att experimentera och blanda olika dofter, men det gäller att göra detta på ett planerat sätt så att man inte får motsatt effekt av blandningen.

Både pepparmyntsolja och jasmin är poppis till massage och att ha i badvattnet. Tänk på att oljan är ett koncentrat och ska inte användas direkt på hud. Dosera den eteriska oljan på rätt sätt så är den helt ofarlig att använda.

Doftoljor kan köpas på lite olika sätt.

Ett bra sätt är givetvis att provlukta på dem. Några dofter från eteriska oljor som lavendel, rosmarin och jasmin är såpass kända att de inte behöver testas. En webshop på nätet har säkert de bästa priserna.