Vill du ha bra kraft vid städning men inte ha starka kemikalier så är natriumkarbonat ett ypperligt val. När du ska städa så funkar det att använda olika typer av SODA.

Även fast natriumkarbonat är naturligt så är det fortfarande starkt nog för rengöring. Du behöver ändå skydda dig när du använder det.

Är det fritt fram att använda natriumkarbonat som du vill?

Ja, enligt Livsmedelsverket får du använda dig av natriumkarbonat utan någon särskilt mängdbegränsning för livsmedel. Natriumsalter av kolsyra går också under namnet SODA och bland dessa finner vi utöver natriumkarbonat, natriumseskvikarbonat och natriumvätekarbonat.

Natriumvätekarbonat används i matlagning liksom till städning i form av bakpulver. Natriumkarbonat är dock starkare och finns i specifika produkter för just städning.

bikarbonat

Målasoda eller målasoda kan båda användas tryggt vid städning.

Natriumkarbonat kan vara irriterande vilket är viktigt att ha koll på dock. Vill man undvika sveda så ska man se till att inte få det i munnen. Det här är inte bakpulver utan ett mycket kraftfullare medel som ingår i produkter som hushållssoda och målarsoda.

Ska man måla eller tapetsera så avfettar man ytan med målarsoda. Man använder målasoda även till att göra rent golv innan behandling av det. Efter att man använt SODA för att göra rent ytor som ska ha färg så måste man först låta det torka.

Använd natriumkarbonat som tvättsoda då du behöver mer kraft

Med ett alkaliskt medel som tvättsoda kan det kännas som magi när man använder det. Det rår t.o.m. på fett och vax! Stearinfläckar och andra svåra fläckar tas enkelt bort med natriumkarbonat. Men om du vill natriumkarbonat köpa utan annat blandat i flaskan är det kanske inte lika enkelt.

Eftersom tvättsoda är skapat för att vara starkt så kan du använda det till tyngre rengöring. Se till att vara försiktig då det är frätande. Därför är handskar viktigt att ha på sig vid användande.

Var kan du köpa tvättsoda och andra natriumkarbonatprodukter?

Det finns målarsoda där du kan köpa tvättsoda och tvärtom. Du kan hitta det i måleributiker eller online. Faktum är att det kan vara smartare att köpa natriumkarbonat online där du kan få ett bättre pris.

Se till att du får instruktioner för hur produkten ska användas och att du följer dessa. Natriumkarbonat Svenska produkter ger kanske mer trygghet då du även får instruktionerna på svenska.