Inom hemmabryggning används glycerin som fyllighetsgivare. Det är glycerin (glycerol) som skänker fyllighet i vin.

Vin, mjöd, cider, champagne och Ready to drink drinks kan förbättras med glycerin. Det kan funka i öl, man får testa sig fram.

Vinjäst producerar glycerin (glycerol) under jäsningsprocessen men har man snålt med frukt eller druva alternativt vissa vinjäster så kan det bli för lite. Ett sådant vin har för snålt med fyllighet och smaken drar åt vattningt.

Man kan sätta till glycerin (glycerol) när som helst i processen men synbarligen är det bäst när vinet skall buteljeras alternativt drickas. 1-5 g glycerin per liter vin, tveklöst icke mer. Som regel räcker 1 g mer än väl.

Glycerin till såpbublor:

Med glycerin i förrådet så kan du producera dina egna gigantiska såpbubblor

Såpbubblor förundrar och underhåller vuxna såväl som barn. Om du gillar att göra egna bubblor men tycker att det är trist med de små som man får till med vatten samt diskmedel så bör du prova en mix med glycerin, också kallat för glycerol.

Glycerinet finns i många produkter som finns i ditt hem som fuktgivare i hudprodukter, tvålar, tandkräm och till och med i flertal matvaror samt drycker. I vin är det glycerin som ger fylligheten.

Vad är glycerol och är det absolut säkert att göra såpbubblor till barnen med detta?

Glycerol är en trevärdig alkohol som man finner i fett och som har formen av en vätska som inte har någon kulör alternativt lukt. Man finner glycerinet på olika håll i naturen och till och med i vår egen kropp.

bra

Det var sannerligen en svensk apotekare vid namn CW Scheele som upptäckte att man kunde få fram glycerin från olivolja via en kemisk process som går ut på att man delar upp en molekyl i två skilda delar.

Man kan frambringa glycerinet på syntetisk väg och det finns också vegetabiliska (bildas vid alkoholjäsning och kan separeras ut samt säljas) och animaliska varianter av det.

Ifall du vill glycerin köpa så kan du göra det online som på allt-fraktfritt.se eller på ett lokalt apotek. Då glycering används som smakförbättrare i vin (1-5 g per liter) kan det vara lönt att även titta på hembryggning.se. Det här är en laglig produkt som är rätt bra att ha hemma för dagar då man behöver lite naturlig och rolig nöje till de små.

Så gör du hemmagjorda stora såpbubblor med glycerol

Såpbubblor med glycerin är en höjdare för de kan bli riktigt stora. Allt du behöver är vatten, glycerinet, lite socker och så vanligt diskmedel. Blanda tillsammans i en skål och doppa sedan det verktyg som du vill skapa bubblorna med i denna.

Man kan göra en egen ram med två pinnar och två snören som man spänner mellan pinnarna. Detta är ett verktyg som är enkelt att doppa i glycerinlösningen. Därpå så är det bara att bringa verktygen framåt i luften varefter bubblorna kommer att skapas. Klicka här för mera info.

Såpbubblorna är bäst att pyssla med utomhus men man kan likaså leka med dem i badrummet. Man kan rentav skapa bubblorna med armar och händer genom att tvåla överkroppen med glycerinlösningen eller fullständigt vanlig duschkräm med hög glycerinhalt.

Genom att frambringa en ring framför överkroppen med armarna så får man stora bubblor som därefter kan flyga ut över badrumsgolvet. Det här är något du kan prova på badhus där man brukar ha glycerinrik tvål i duscharna.

Men är inte glycerin farligt att använda hemma?

Den som undrar “är glycerin farligt?” bör ta en glimt på samtliga produkter som finns i hemmet och som innehåller denna produkt. Om man har en glycerolflaska så är den i sig ej farlig. Ifall man även har en aning salpetersyra i hemmet så kan det dock vara läge att hålla dessa två ämnen långt från varandra.

Ifall man blandar salpetersyran samt glycerinet så får man nitroglycerin och det är farligt. Tappar man en burk med denna blandning i golvet så får man en fin liten explosion. Detta bör du förstås undvika men det vanliga glycerinet är helt säkert att använda sig av för lek, mat, dryck och för hudvård.